Onze tentoonstelling
Een unieke museumbeleving bomvol verhalen!
Tentoonstelling Den Bosch
Het is 11 september 1629. De ochtend gloort. Met een daverende ontploffing ontstaat een bres in het Vughterbastion. Een Staatse doorbraak dreigt. De val van de onoverwinnelijke Moerasdraak lijkt aanstaande. Het taaie verzet van de Bosschenaren is gebroken. Ze geven zich over…
Met deze historische gebeurtenis op 11 september 1629 opent de tentoonstelling in Den Bosch.
Laat je meevoeren...
Onze expositie in Den Bosch zit bomvol verhalen die je raken. Van heel persoonlijk tot groots algemeen. We nemen je hier mee in een reis door de tijd. De tijd van het beleg van 1629!
De museumbeleving neemt je mee op een reis door de tijd met ooggetuigenverslagen en persoonlijke verhalen. Van het ‘hier en toen’ naar het ‘hier en nu’. En weer terug. Een mooie reis bomvol lessen uit de geschiedenis, de stad, de mensen en het water.
Het leken geen mensen maar helse duivels!
Bevrijd of bezet?
Een boeiend verhaal dat Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch op een heel bijzondere manier wil vertellen, laat zien en beleven.
Door het verhaal vanuit verschillende perspectieven te beleven, zie je hoe alles met elkaar samenhangt. Het meest sprekende voorbeeld van verschillende perspectieven is misschien de verovering van ’s-Hertogenbosch door Staatse troepen in 1629.
Vanuit Hollands perspectief een doorslaand succes van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik, die zo de Spanjaarden verdreef en de toegangspoort naar het zuiden opende. En daarmee Den Bosch bevrijdde van het Spaanse juk.
Maar voor de mensen in de stad en de Meierij betekende de winst van de Staatse troepen geenszins een bevrijding. Eerder het tegenovergestelde. Er kwam een verbod op het belijden van hun katholieke geloof en er volgde een lange periode van onderdrukking en uitbuiting…