Over ons

Welkom bij een buitengewone ontdekkingsreis. Welkom bij Museum Kruithuis! Een unieke historische locatie in hartje ’s-Hertogenbosch is omgetoverd tot een plek waar je je kan verliezen in de mooie en boeiende verhalen over het Beleg van 1629.

En dat verhaal gaat Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch op een bijzondere manier vertellen. Een verhaal dat vrijwilligers van de Kring zorgvuldig hebben uitgezocht en onderzocht uit talloze bronnen. 

Alleen hier vind je het héle verhaal, vanuit alle perspectieven. We brengen het verhaal dicht bij de bezoeker: met ooggetuigenverslagen en persoonlijke verhalen. En we nemen je graag mee op een reis door de tijd. Van het ‘hier en toen’ naar het ‘hier en nu’. En weer terug.

Museum Kruithuis, een initiatief van Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

ANBI, erkend goed doel

Museum Kruithuis is een officieel erkend en geregistreerd goed doel, dat valt onder Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch. Het museum staat bij de Belastingdienst geregistreerd als ‘Culturele ANBI’. Conform de eisen zijn alle bestuursleden van Museum Kruithuis onbezoldigd. Ook bijdragen aan het museum? Neem dan contact met ons op! Alle giften aan Museum Kruithuis zijn aftrekbaar van de (inkomsten)belasting.

Unesco

Het Kruithuis is onderdeel van het UNESCO-watermuseumnetwerk, waarbij wereldwijd meer dan 60 watermusea zijn aangesloten in 19 landen. Samen hebben deze een bereik van vijf miljoen bezoekers per jaar. Het netwerk, opgericht in 2017, wil de eeuwenoude relatie tussen de mensheid en water voor het voetlicht brengen.

Kring Vrienden van 's-Hertogenbosch

Museum Kruithuis is een initiatief van Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch. Hiermee is het nieuwe museum ingebed in een sterke organisatie met financiële armslag. De Kring zet zich al 50 jaar in voor het behoud van het cultureel historisch erfgoed van ’s-Hertogenbosch. De vereniging heeft ongeveer 2.000 leden en is van oorsprong een heemkundekring. Ze zet haar kennis en kunde in om een goed verhaal te vertellen aan geïnteresseerden in de rijke Bossche cultuurhistorie.

Entree Museum Kruithuis

Vrijwilligers & medewerkers

Vanaf voorjaar 2024 krijgt Museum Kruithuis een prominente plek in het cultuurprogramma van ‘s-Hertogenbosch. Met steun van de gemeente, provincie, musea en waterpartners maken we verbindingen tussen plekken, verhalen en mensen. Dit doen we samen met de hulp van veel enthousiaste vrijwilligers van de Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch. Elke vrijwilliger heeft zijn/haar eigen taak, zoals het ontvangen van bezoekers bij de entree, in het Grand Café 1629 en als zaalwacht of gids bij de tentoonstelling. 

Wil je ook vrijwilliger worden?

Klik hieronder op de link naar het contactformulier. Laat je gegevens achter en we nemen contact met je op. In het opmerkingenveld kun je aangeven dat je graag in aanmerking komt voor een vrijwilligersfunctie.

Liever direct persoonlijk contact? Bel dan naar Museum Kruithuis via 073 – 612 40 06.

Of stuur een e-mail naar algemeen@museumkruithuis.nl

Team Museum Kruithuis

De organisatie van het museum, winkel, verhuur van vergaderzalen en het Grand Café 1629 vraagt om professionele aansturing. Daarom heeft het museum een klein team van vaste medewerkers. Deze professionele schil bestaat uit de operationeel manager, horecamedewerkers en een communicatiemedewerker.

We stellen ze hieronder graag aan je voor!

Theo

Theo is een van onze horecatoppers! Hetgeen wat hem het meeste aanspreekt aan werken in het Grand Café 1629, is de locatie en de geïnteresseerde mensen die langskomen. “Het is geweldig dat ik op mijn leeftijd op een van de mooiste locaties in ’s-Hertogenbosch mag werken”.

Hiervoor was Theo reisleider. Hierdoor heeft hij de halve wereld gezien. Zo is hij in Indonesië, Australië, Japan, Maleisië en nog veel meer landen geweest. Dus voor een bak koffie en reistips ben je bij hem aan het juiste adres! Nu is hij van plan om weer een tijd in Nederland te blijven. En hoeveel mooie landen hij ook heeft gezien, Museum Kruithuis is in zijn ogen ook een prachtige locatie en de moeite waard om te bezoeken.

Zijn tip? “Kom gewoon eens langs!” En daar zijn wij het uiteraard helemaal mee eens.

Liudmyla

Liudmyla werkt in Museum Kruithuis bij het Grand Café 1629. Zij is onze bakspecialist en je ruikt haar lekkernijen meteen als je binnenloopt. Ze vindt het fantastisch dat ze hier haar passie voor bakken kan uitvoeren. Dit zien we onder andere terug in haar unieke kruitkoeken en overheerlijke lunchgerechten. Daarnaast vindt ze het erg leuk om in zo’n gezellig team te werken waar een prettige sfeer heerst.

Oorspronkelijk komt Luidmyla uit Oekraïne en naast haar werk, kinderen en hardlopen, vindt ze het erg leuk om meer over de Nederlandse taal en het eten van hier te leren. De tentoonstelling spreekt haar ook ontzettend aan, omdat het over de oorlog gaat. Iets wat in haar land nu ook gaande is. Door de vele raakvlakken in de geschiedenis, vindt ze het een erg interessante expositie die ze iedereen kan aanraden.

Als tip voor bezoekers geeft ze nog mee: “Kom de kruitkoek proeven”. En iedereen die hem al eens op heeft, begrijpt waarom!

Lotte

Lotte werkt op de communicatie en PR afdeling. Dat betekent dat ze zich bezig houdt met de website, folders, social media en noem maar op. “Het is erg leuk om aan de start van zo’n nieuw museum te staan en het mee tot een succes te mogen maken”.

Daarnaast kan ze in deze baan ook haar hobby in fotografie kwijt. Museum Kruithuis leent zich volgens haar dan ook perfect om prachtige plaatjes te maken. Het historische pand met unieke binnenplaats spreekt haar het meeste aan. Maar het concept achter de tentoonstelling staat ook hoog op haar lijstje. Ze vindt het mooi om te zien dat de geschiedenis niet alleen vanuit de overwinnaar wordt belicht, maar dat mensen zelf uitgedaagd worden om na te denken. Want is de stad nu bevrijd of bezet? 

Als tip geeft Lotte mee om tijdens de tentoonstelling ook op de rode kruithuisjes in het gebouw te letten. Zo kun je de geschiedenis van het Kruihuis letterlijk van haar eigen muren aflezen. Volgens haar een erg leuke manier om tal van interessante feitjes in je op te nemen.

Colofon

De afgelopen jaren hebben verschillende partijen hard gewerkt aan het idee, de uitwerking, de inhoud, het ontwerp en uitvoering van de expositie van Museum Kruithuis.

Expositie in opdracht van
Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch

Concept, realisatie en projectmanagement
Podium Bureau voor Educatieve Communicatie

Ruimtelijk en grafisch ontwerp
Pronk Studio

Expositiebouw
Heijmerink Wagemakers

Animaties
Metropolisfilm

Audio en hoorspelen
Ernst Teule Audio Logo, Rederijkerskamer Moyses Bosch

Merkstrategie, huisstijl en vormgeving
Mark van Norden, Rijk Studio – Michel Rijk

Regie, coördinatie en content (Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch)
Jan van den Berg, Neel Claessens, Harry van Delft, Harry Hulshof, Mieke Kolster, Trudy van Lierop, Jeroen Lijdsman, Hans Louvet, Gwen Quant, Jeff van Schijndel

Veel dank aan
Erfgoed Brabant, Erfgoed ’s-Hertogenbosch, Gemeente ’s-Hertogenbosch, Het Bossche Prentenmuseum, Noord-Brabants Museum, Parochie Sint-Jan, Rederijkerskamer Moyses Bosch, Ad van Mil, Theo Verbruggen. En speciaal dank aan alle (bestuurs)leden van Kring Vrienden van ’s-Hertogenbosch die actief hebben bijgedragen aan de realisatie van de expositie.

 

Disclaimer (beeldmateriaal)

De samenstellers van deze expositie hebben datgene gedaan wat redelijkerwijs van hen kan worden gevraagd om de rechten van de auteursrechthebbende op de beelden te regelen volgens de wettelijke bepalingen. Degenen die menen rechten te kunnen doen gelden, kunnen zich alsnog tot Museum Kruithuis wenden.