Onze tentoonstelling

Een unieke museumbeleving bomvol verhalen!

Het is 11 september 1629. De ochtend gloort. Met een daverende ontploffing ontstaat een bres in het Vughterbastion. Een Staatse doorbraak dreigt. De val van de onoverwinnelijke Moerasdraak lijkt aanstaande. Het taaie verzet van de Bosschenaren is gebroken. Ze geven zich over…

Laat je meevoeren...

Met deze historische gebeurtenis op 11 september 1629 opent de tentoonstelling van het nieuwe vesting- en watermuseum in het Kruithuis van ‘s-Hertogenbosch.

Museum Kruithuis zit bomvol verhalen die je raken. Van heel persoonlijk tot groots algemeen. We nemen je mee in een reis door de tijd. De tijd van het beleg van 1629!

De museumbeleving neemt je mee op een reis door de tijd met ooggetuigenverslagen en persoonlijke verhalen. Van het ‘hier en toen’ naar het ‘hier en nu’. En weer terug. Een mooie reis bomvol lessen uit de geschiedenis, de stad, de mensen en het water.

Het leken geen mensen maar helse duivels!

Bevrijd of bezet?

Een boeiend verhaal dat Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch op een heel bijzondere manier wil vertellen, laten zien en beleven.

Door het verhaal vanuit verschillende perspectieven te beleven, zie je hoe alles met elkaar samenhangt. Het meest sprekende voorbeeld van verschillende perspectieven is misschien de verovering van ’s-Hertogenbosch door Staatse troepen in 1629.

Vanuit Hollands perspectief een doorslaand succes van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik, die zo de Spanjaarden verdreef en de toegangspoort naar het zuiden opende. En daarmee Den Bosch bevrijdde van het Spaanse juk.

Maar voor de mensen in de stad en de Meierij betekende de winst van de Staatse troepen geenszins een bevrijding. Eerder het tegenovergestelde. Er kwam een verbod op het belijden van hun katholieke geloof en er volgde een lange periode van onderdrukking en uitbuiting…

project-Meanderende-Maas-drone-dijk-Maas-2022

Onze wisselexpositie

Regelmatig hebben we een nieuwe expositie in aanvulling op de vaste museum tentoonstelling.

Om de museumbeleving zo optimaal mogelijk te maken zijn er voor de invulling een aantal keuzes gemaakt. Een lange lijst van onderwerpen die meer verdieping verdienen, blijft mooi op de plank liggen. Totdat een mooi onderwerp ons de mogelijkheid biedt een nieuwe wisseltentoonstelling te maken.

De eerste wisselexpositie is een fototentoonstelling over de gebruikers van het Kruithuis in de laatste 100 jaar en de restauratie van het pand met daarin rol van duurzaamheid, zoals het hergebruik van materialen en het terugbrengen van Energielabel G naar AA+.

wisseltentoonstelling