Onze tentoonstelling

Een unieke museumbeleving bomvol verhalen!

Het is 11 september 1629. De ochtend gloort. Met een daverende ontploffing ontstaat een bres in het Vughterbastion. Een Staatse doorbraak dreigt. De val van de onoverwinnelijke Moerasdraak lijkt aanstaande. Het taaie verzet van de Bosschenaren is gebroken. Ze geven zich over…

Laat je meevoeren...

Met deze historische gebeurtenis op 11 september 1629 opent de tentoonstelling van het nieuwe vesting- en watermuseum in het Kruithuis van ‘s-Hertogenbosch.

Museum Kruithuis zit bomvol verhalen die je raken. Van heel persoonlijk tot groots algemeen. We nemen je mee in een reis door de tijd. De tijd van het beleg van 1629!

De museumbeleving neemt je mee op een reis door de tijd met ooggetuigenverslagen en persoonlijke verhalen. Van het ‘hier en toen’ naar het ‘hier en nu’. En weer terug. Een mooie reis bomvol lessen uit de geschiedenis, de stad, de mensen en het water.

Het leken geen mensen maar helse duivels!

Bevrijd of bezet?

Een boeiend verhaal dat Kring Vrienden van ‘s-Hertogenbosch op een heel bijzondere manier wil vertellen, laten zien en beleven.

Door het verhaal vanuit verschillende perspectieven te beleven, zie je hoe alles met elkaar samenhangt. Het meest sprekende voorbeeld van verschillende perspectieven is misschien de verovering van ’s-Hertogenbosch door Staatse troepen in 1629.

Vanuit Hollands perspectief een doorslaand succes van ‘stedendwinger’ Frederik Hendrik, die zo de Spanjaarden verdreef en de toegangspoort naar het zuiden opende. En daarmee Den Bosch bevrijdde van het Spaanse juk.

Maar voor de mensen in de stad en de Meierij betekende de winst van de Staatse troepen geenszins een bevrijding. Eerder het tegenovergestelde. Er kwam een verbod op het belijden van hun katholieke geloof en er volgde een lange periode van onderdrukking en uitbuiting…

project-Meanderende-Maas-drone-dijk-Maas-2022

Onze wisselexpositie

Regelmatig hebben we een nieuwe expositie in aanvulling op de vaste museum tentoonstelling. Deze periode staat de reis van Menno van Coehoorn centraal.

Menno's reis

De wisseltentoonstelling van Menno’s reis start na de vaste tentoonstelling bij de witte expositiewanden. Hier hangen eerst 3 panelen met informatie over:

  1. De Zuiderwaterlinie
    De Zuiderwaterlinie is de oudste, langste en meest gebruikte waterlinie van Nederland die historische vestingsteden met elkaar verbindt. Rond deze steden zette men grote stukken land onder water als bescherming tegen vijandelijke invallen. Deze inundaties verliepen via een uitgekiend systeem…
  2. De rol van Menno van Coehoorn bij het ontstaan van de Zuiderwaterlinie
    Na de Tachtigjarige Oorlog liepen de spanningen en dreiging vanuit het zuiden opnieuw op. Vestingbouwer Menno van Coehoorn kreeg van de Staten-Generaal de opdracht om de toestand van de vestingen in de grensgebieden van de Republiek te inspecteren en te adviseren hoe deze te verbeteren. Hij ontwikkelde een nieuw vestingsysteem, waarover je meer te weten komt in de expositie.
  3. Hoe Menno’s gedachtegoed in het heden nog een inspiratiebron kan zijn voor opgaven waar we nu mee te maken hebben.
    Vandaag de dag staan we in Nederland voor nieuwe ruimtelijke en landschappelijke opgaven. Denk aan klimaatverandering, water- en natuurbeheer en woningbouw. Wat kunnen we nu nog leren van Van Coehoorns innovatieve manier van denken over en kijk op het landschap? En hoe kan het erfgoed van de Zuiderwaterlinie een inspiratiebron en versneller zijn voor de huidige ruimtelijke, landschappelijke en klimaatgerelateerde opgaven?


Na deze informatieve panelen volgt een kunstwerk van Menno’s reis, waarmee je via verschillende interactieve sterren ontdekt wat de linie betekent voor mens & natuur en de omgang met water & erfgoed. 

Vervolgens is er nog een maquette te zien die het gebied van de Zuiderwaterlinie representeert. De drie gekleurde lagen laten de bebouwing, water en de natuur zien en daarbij worden 12 vestingsteden van de Zuiderwaterlinie aangeduid. Zeer interessant om het verhaal in perspectief te kunnen plaatsen.